Gebruiksinformatie parketlak

Master Duo Parketlak

Aanbevolen lagen parketlak

Bij nieuw aan te leggen vloeren adviseren wij om 3 lagen van de parketlak aan te brengen. Een andere mogelijkheid is om eerst een laag met geschikte grondlak aan te brengen, gevolgd door 2 lagen van de parketlak.

Wanneer je een bestaande vloer opnieuw in de lak wilt zetten, is het voldoende om 1 of 2 laklagen aan te brengen. 
Bij het aanbrengen van een extra beschermlaag op kant-en-klaar parket moet je eerst het vloeroppervlak reinigen. Je kunt op een proefstuk de hechting controleren voordat je de gehele vloer aanpakt. Wanneer je een extra beschermlaag aan wilt brengen, kun je het beste kiezen voor de Master Duo Parketlak en niet voor de Master Top Parketlak

Aanbrengen parketlak in een aantal duidelijke stappen

Stap 1: Polijsten en reinigen van de parketvloer

Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen met het aanbrengen van de parketlak, moet je enkele voorbereidingen treffen. Je moet de ondergrond goed schoon en droog maken. Dit betekent dat er geen wasresten, vet of stof meer op mogen achterblijven. Om het beste resultaat te krijgen, adviseren wij om de parketvloer goed te polijsten en deze vervolgens met een vochtige doek af te nemen.

Stap 2: Aanbrengen (grond-)laklaag

Nu de vloer schoon en droog is, kun je bij de Master Duo Parketlak de twee componenten mengen. Voeg de inhoud van de B component toe aan de bijbehorende A component en meng direct goed door. Wacht vervolgens 10 minuten. Voor de parketlak geldt altijd dat je het goed door moet roeren en door een zeef in een lakemmer moet gieten voordat je het gaat verwerken. De parketlak is gebruiksklaar en hoeft dus niet verdunt te worden. Verdunnen van de parketlak zal de kwaliteit van het product (sterk) doen afnemen.

Vervolgens kun je starten met het aanbrengen van de parketlak. Gebruik hiervoor een parketlakroller of een volle langharige kwast. Zorg dat je de lak gelijkmatig in banen of vakken over de vloer verdeelt. Verschillen in laagdikte dien je voor een mooi egaal resultaat te vermijden. Smeer de lak niet teveel uit, maar breng het in een volle laag aan. Dit zorgt dat het product het best tot zijn recht komt. Ook heb je dan meer tijd voor het uitrollen van de parketlak.

Stap 3: Laten drogen en aanschuren van de vloer

Na het aanbrengen van elke laag, laat je de parketlak goed drogen. De vloer is overlakbaar na 5-6 uur drogen. Voor een goede hechting is het niet nodig om tussen het aanbrengen van de diverse lagen te schuren. Maar je wilt natuurlijk wel een zo glad mogelijk resultaat krijgen en dan is het schuren na elke laag wel aan te bevelen. Nadat je geschuurd hebt, moet je de vloer weer schoon en droog maken voordat je verder gaat. Als je de laatste laklaag aangebracht hebt dan moet de vloer goed drogen. De vloer is na 12-16 uur licht belastbaar en na 7-14 dagen volledig belastbaar.

Overige informatie

  • Grondlak kunt u het beste alleen lichtjes aanschuren. De grondlak is na 2-3 uur overlakbaar.
  • Gebruik tijdens het aanbrengen van de laklaag alleen roestvast stalen en/of kunststof gereedschap. Reinig het gereedschap na gebruik direct voordat de lak opgedroogd is. Dit kun je doen met ruim water.
  • Beperk tijdens het werken de hoeveelheid binnenvallend zonlicht. Zorg tijdens het drogen steeds voor voldoende ventilatie.
  • De eerste 2 weken na het lakken van de vloer, moet je de vloer niet afdekken en niet vochtig reinigen. Dat kan na 2 weken worden gedaan als dat nodig is.

Onderhoud gelakte vloeren

Het is belangrijk om je gelakte vloeren goed te onderhouden. Daarvoor hebben wij speciale onderhoudsmiddelen die je aan kunt schaffen. Lees ook eens de onderhoudswijzer voor gelakte vloeren.