Onderhoudswijzer

vloeren in de was

Logo Parketmeester

Olie geïmpregneerde parket en plankenvloeren kunnen voorzien worden van een was laag. Deze beschermlaag is niet 100% vochtdicht, dus vooral de eerste weken voorzichtig zijn met vocht. Het is altijd mogelijk dat vocht, vlekken in het hout veroorzaken. Doorgaans zal de Parketteur de eerste waslaag voor u aanbrengen en uitpoetsen, waarna u de vloer 1 dag niet mag belopen. In eerste instantie zal de vloer een streperig aanzien hebben. Na ca. 2 dagen gaat u de waslaag 1x uitwrijven en vervolgens na ca. 2 dagen nog een keer. Het beste gaat dit met een boenmachine, met de borstels.

Droog – onderhoud:

Naar behoefte kunt u de vloer vrijhouden van stof en los vuil met  een stofwisser of stofzuiger met borstelmond voor gladde vloeren.

Parketemeester vloeibare was - intact houden waslaag

Na ca. 1 maand de vloer in de was te zetten met Parketmeester vloeibare was met anti slip en vervolgens ± 2 keer per jaar naar
behoefte, of als de vloer er dof uit gaat zien. Kan ook plaatselijk gebruikt worden om de waslaag intact te houden of te herstellen.

 • Verwijder eerst stof en los vuil met een stofwisser of stofzuiger met borstelmond voor gladde vloeren.
 • De vloer met lauw water voorzien van Parketreiniger voor wasvloeren licht vochtig afnemen en ± 1-3 uur laten drogen. Gebruik hiervoor bij voorkeur de Master dweil super. Vervolgens de vloeibare was onverdund dun en gelijkmatig opbrengen met een Master polish vacht of pluisvrije doek.
 • Na het drogen ± 1 uur, de waslaag uitwrijven, waarna de vloer in gebruik kan worden genomen.

Licht vochtig onderhoud - normaal onderhoud 

Voor regelmatig licht vochtig reinigen van vloeren in de was.
 • Verwijder eerst stof en los vuil met een stofwisser of stofzuiger met borstelmond voor gladde vloeren.
 • Wacht minimaal 10-14 dagen na het aanbrengen van de laatste waslaag voor u parketreiniger voor wasvloeren gaat gebruiken.
 • Voeg ca. 60 cc Parketmeester parketreiniger voor wasvloeren toe aan een emmer water (ca. 5 liter). U reinigt hiermee de vloer zonder de waslaag aan te tasten en tegelijk brengt u een beetje was aan om de beschermlaag te voeden. Gebruikt u hierbij de Parketmeester Master dweil super met microvezels voor een optimaal resultaat.

Gebruik twee emmers, één voor de schone oplossing en één met schoon water om de dweil uit te spoelen. Reinig de vloer licht vochtig -vermijd plasjes- met de Parketmeester parketreiniger voor wasvloeren. De vloer niet naspoelen met water, maar laat de oplossing drogen.

Parketmeester Wasverwijderaar (Cleaner) - groot onderhoud

Een zeer krachtige reiniger voor het reinigen van oude vervuilde waslagen.

 • Verwijder eerst stof en los vuil met een stofwisser of stofzuiger met borstelmond voor gladde vloeren. 
 • Vloer geheel afnemen en dweilen met een doek met wasverwijderaar een paar minuten laten intrekken. Indien nodig de waslaag los maken met behulp van een boenmachine met grove (bruine) pad en wasverwijderaar. Hierna met een doek de losgekomen was opnemen en de vloer nareinigen met schoon lauw water, bij voorkeur met de Master dweil super. De vloer laten drogen +/- 1-3 uur.
 • Vervolgens opbouwend een nieuwe waslaag aanbrengen met Parketmeester vaste was of Parketmeester vloeibare was. Na het aanbrengen van de waslaag met een pluisvrije doek of Master polish vacht de waslaag +/- 1 uur laten drogen en vervolgens de waslaag uitwrijven, waarna de vloer weer in gebruik kan worden genomen.

Hints en tips

 • De vloer na de afwerking niet direct afdekken met bijvoorbeeld folie, kleden of karton i.v.m. doorharding van de toplaag. Gebruik voor elke afwerking de juiste onderhoudsproducten.
 • Gebruik geen andere schoonmaakmiddelen,verdunners, schuurmiddelen of op ammoniak gebaseerde schoonmaakproducten deze kunnen permanente schade aan uw vloer toebrengen en/of verkleuringen veroorzaken.
 • Zorg dat de producten die kunnen afgeven, zoals asfalt, rubber, oplosbare verf en schoenpoets, niet in aanraking komen met de vloer.
 • Zorg dat er geen water op de naden achterblijft en indien gemorst, meteen verwijderen. Frequent of buitensporig gebruik van water kan uw vloer beschadigen. Water dat achterblijft op de vloer, specifiek op de naden, kan beschadigingen veroorzaken die niet worden gedekt door de garantievoorwaarden!
 • Gebruik matten of kleden om inloop van zand, steengruis, vuiligheid en water te minimaliseren, die uw vloer kunnen beschadigen. Gebruik geen matten gebaseerd op latex of rubber; deze kunnen verkleuring van uw vloer veroorzaken (weekmakers).
 • Ondanks dat uw vloer een hoge indrukbestendigheid heeft, kunnen meubels en stoelen met smalle poten of scherpe hakken door een te hoge druk, permanente beschadigingen veroorzaken aan uw vloer.
 • Geen meubels of apparaten over de vloer heen schuiven. Gebruik meubel onderleggers onder zwaar meubilair om het gewicht te verdelen. Gebruik vilt onderleggers onder stoelen en tafels. Schuiven van meubilair kan krassen en strepen veroorzaken.
 • Voorkom dat sigaretten, lucifers en andere hete objecten in aanraking komen met de vloer. Hierdoor kunnen verkleuringen en beschadigingen ontstaan.
 • Mocht, na het normale onderhoud, de vloer niet opknappen, is dit een teken dat de vloer schoongemaakt en opnieuw behandeld dient te worden.

Let op:

 • Gebruik nooit teveel water en neem het overtollige vocht direct op. 
 • Volg ook de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
 • Gebruik nooit meer dan de aanbevolen concentraties en let vooral op de veiligheidsvoorschriften. Raadpleeg bij twijfel de Parketmeester.
 • Buiten bereik van kinderen houden.
 • Wees voorzichtig tijdens het schoonmaken van de vloer. Alle harde vloeren kunnen bij natheid glad zijn. Zorg dat de vloer volledig opgedroogd is voor u deze weer in gebruik neemt.